Autor: Danas, 021.rs

Novi Sad
29.11.2023.
08:47 > 09:04
Od priče da će Parohijski dom u Novom Sadu biti obnovljen, za samo dve godine stiglo se do njegovog rušenja.
  • Ranko

    02.12.2023 12:42
    Ranko
    Čitam komentare i mogu napisati da su i jedni i drugi u pravu. Treba se naći neka sredina gde će biti svi zadovoljni. Ovo što imamo je zaista jako loše i neodrživo dok opet to su objekti od nekog kulturnog nasleđa za ovaj grad. Previše je vremena prošlo u kom se ništa nije ulagalo i sa pravom vlasnici negoduju zbog svoje imovine jer je sve to preskupo dok niko od njih nebi to prodao bar za novce koje im se nude trenutno. Grad opet uzima novce od svih nas i sredjuje deo tih kuca to jest samo fasade dok goruce probleme prepusta vlasnicima i vremenu! Treba se uraditi selekcija i ono sto je propalo srusiti i izgraditi identicno ali imamo jos veci problem tada imovinsko pravne odnose kojih je jako mnogu! U svakom slucaju ja kao prolaznik i covek kome se uzima deo mojih primanja za ovo sam da svako radi sa svojom imovinom u skladu sa propisanim UTU sa tim da neostecuje nicija primanja niti narusava drasticno izgled ovog dela grada! Sve kuce koje su pod ingrencijom grada skupstina muzeji biblioteke i sl. mi cemo to finansirati ali trazimo i korist od toga prm.jeftinije karte ulaznice itd. A vlasnici neka se dogovore sa investitorima sta i kako ali time da se obavezu da ce sami finansirati takve kuce dok god postoje jer mnogi od njih zaradjuju od istih rentirajuci ih i sl.! Ko ima bolje rešenje naka iznese javno i da dođemo do obostranog rešenja i koristi. Hvala
  • Митар

    01.12.2023 09:14
    Митар
    Проблем је што смо ми из Комунизма улетели у Капитализам и погубили смо се. Али и то је све на самом крају.
  • Coja

    01.12.2023 08:15
    Coja
    Otkupiti sve Objekte od Vlasnika i lepo uzivajte u njihovim izgledima…samo morate izdvojiti vise desetine milona eura za tako nesto! Ali ako nedate stari NS nije to nista zar ne? E bas svasta
  • A

    30.11.2023 13:39
    A
    A koji moj se svi vi primate?! Jel to vasa imovina ili vam babovina...NE! Neka radi ko sta hoce sa svojom imovinom samo nemoj uzimati nase Novce! Da je bilo pod pravom Zastitom nebi ovako dotrajalo kao i ceo Centar Novog Sada! Daj bre sjasite vise penzosi i besposlicari....vi cete nekom braniti...nemoj da ostanete i bez Stanova koji su vam Komunjare dali?!
  • Lesa

    30.11.2023 12:09
    @Cvetkovic
    Bravo Pero! Ukratko sve u tancinu,istinito!
  • Bv

    30.11.2023 09:56
    Bv
    Odlični predlozi koji su objektivni i realni. Nerazumem u čemu je problem ako je neka kuća dotrajala da se nesrusi? Rec je o kućama i objektima od par vekova u koje se ništa nije ulagalo i postali su ruglo udzerice i sramota za NS! Da sam ja vlasnik tako nečega odavno bih svoje srušio i izgradio novo i lepse jer sa današnjim materijalima i gradnjom bilo bi ponos za mene i sve nas!
  • Bv

    30.11.2023 09:55
    Bv
    Odlični predlozi koji su objektivni i realni. Nerazumem u čemu je problem ako je neka kuća dotrajala da se nesrusi? Rec je o kućama i objektima od par vekova u koje se ništa nije ulagalo i postali su ruglo udzerice i sramota za NS! Da sam ja vlasnik tako nečega odavno bih svoje srušio i izgradio novo i lepse jer sa današnjim materijalima i gradnjom bilo bi ponos za mene i sve nas!
  • Dz

    30.11.2023 09:37
    Dz
    Gospodjo Stancic kako mislite,objekat koji je 200 godina star,pun vlage,zapusten pri padu,rekonstruisati?! Imate u Dunavskoj 17,23,20...skoro 80% je takvih,bez grejanja,kanalizacije i svih elementarnih stvari za zivot i rad u 21 veku! Idealno resenje je rusenje,takvih objekata i izgradnja iz temelja,pod nadzorom zavoda za zastitu spomenika! Sada dolazimo do novca,koji je presudan za sve! Onaj koji ulaze,trazi i zaradu sto je najnormalnije! Zavod pravi,spoljasni projekat dok,investitor unutrasnjost ,gradi svojoj nameni uz dve,tri etaze vise! Tako cemo,ocuvati staro jezgro i produziti ga za jos 300 godina! Sve ostalo vodi,ubrzo u samourusavanje istih i onda cete dobiti,zgrade kao Lupus i sl.! Onda se menja i zakon o finansiranju ne da sve to mi placamo! Bili ste u Evropi i odlicno,znate kako sve to funkcionise...bar se nadam,pogotovu sto se radi o Privatnim Objektima i Imovinama!
  • Peza

    30.11.2023 08:50
    @Limanac
    Skoro nikada se neslazem sa vasim komentarima ali sa ovim se u potpunosti slazem i nebi nista dodao! Hvala!
  • Novosadjanin

    30.11.2023 01:26
    Nesto sto je dotrajalo
    Bolje je svaki objekat kome nema leka Srusiti,ja imam kucu u ul Zlatna Greda kojoj se cigla raspada cigla je odradila svoje.Kad ekser zakucate on ce spada,da bi nesto stojalo moram probusiti pa kontra maticom sve to ouacati,neznam kolko u vama ima losih misli,ociglledno ne verujete struki.
  • Лиманац

    30.11.2023 00:55
    Слава Богу!
    Пуна подршка темељној обнови зграде Црквене општине у Новом Саду!

    Вишедеценијска небрига надлежних установа за Цркву и њене објекте, па и овај, довела је до тога да је објекат потребно обновити од темеља до крова. Управо у тој небризи учествовала је и дотична госпођа, која себи даје за право да оспорава мишљење струке површним коментаром да је довољна само реконструкција јер оштећења наводно нису велика, „што се види са улице”.

    Не, госпођо, не види се, исто као што се није видело ни на објектима у строгом центру града које сте ставили под заштиту а ни динара нисте уложили у њихову санацију, па су неки морали да буду срушени, док неке тренутно чека иста судбина, јер представљају опасност по животе грађана.

    Такође, занима ме да ли је струка госпође Станчић можда статика, пошто оспорава катастрофално стање објекта који сваког часа може да се уруши и то не доказима, већ одокативном проценом спољашњег дела објекта, који је иначе у најбољем стању, због чега се и задржава. Оно што госпођа назива „фасадизмом” пракса је свуда у свету, тако да те циничне етикете може да задржи за себе.

    Све у свему, мишљења оваквих стручњака за све и свашта, који су најпаметнији тек када напусте неку функцију, не треба узимати за озбиљно, поготово не у овом случају када ће темељна обнова уз задржавање уличног дела фасаде бити изведена у складу са праксом из најразвијенијих земаља.
  • Np

    29.11.2023 18:31
    Np
    Prosetaj malo po pasazima,pogledaj temelje,podrume...sve u raspadu. I sta je tu pod zastitom i ako je onda izdvojte milone eura za rekontrukciju! A da pare nemoze...e pa kada se urusi nema vise ni zastite! Ma obicne gluposti koje decenijama placamo od raznih nameta samo sto te pare nekako uvek ispare? Epa dosta mi je toga jer i moju zgradu mi stanari placamo i to debelo! Nek svako radi sta hoce ako je njegovo samo nemoj nama zavlaciti ruke u dzepove jer najicices na zmiju otrovnici! Hvala
  • xxx

    29.11.2023 17:18
    Šta zna crveni vladika nego samo da ruši. Takvi su mu koreni!
  • Vesa

    29.11.2023 17:16
    @Cvetkovicu @ Estenicu
    Svak cast na Komentarima naspram,ovim Komunistickim botinama i njihovim”komentarima”! Nemate vi ovde sta I bilo skim,Komentarisati?! Znam,laz vas nervira i vredja ali udarite ih po dzepu, kao svugde u svetu i ostace tamo gde im je i mesto! Nemaju blage,veze isto kao i Stanciceva ili se prave?
  • Nimbus

    29.11.2023 16:25
    @Ja
    "Biće dobro ako tvrdjava preživi."

    Plasim se da ne osvane neki "Fort Residence"
  • Rušenje smisla

    29.11.2023 16:10
    Nek ne postoji ništa što je lepo i dobro, nek postoji samo ružnoća i zlo
  • /

    29.11.2023 15:50
    /
    ako se nesto vraca onda je to prisajedinjenje.
    tudje nisu cuvali pa sada ruse i svoje. kao paraziti
  • Marta

    29.11.2023 15:30
    Narod bez tradicije i kulture!
    Mi smo postali narod bez tradicije i kulture. Kako se ono pricalo za Vukovar, sagradicemo lepsi i stariji. Verovatmo cemo i NS. Crkva je postala dno dna, poltronska politicka ulizica i interesna organizacija.
  • xyz

    29.11.2023 14:20
    kuća
    teoretičarka
  • ----З

    29.11.2023 14:02
    Срушити и цркву о истом трошку. Саградити нешто модерније, у стаклу и испескиран крст на окнима, тако нешто, а врата да буду аутоматска ко на ж. станици. Успут опрати лову и истом финансирати кол центар СНС за неке будуће изборе. Да, за попу може базен на крову и неко зеленило.
  • Ja

    29.11.2023 13:11
    Salajka majka
    Biće dobro ako tvrdjava preživi.
  • Liman

    29.11.2023 13:09
    Sramota novosadska. Ko nije u stanju da održava zaštućen objekat, neka ga lepo proda onom ko jeste i ko će poštovati mere zaštite i neka se lepo preseli negde drugde. Tako je u celom svetu, pa zašto ne bi bilo i kod nas. A popovi bi srušili i sabornu crkvu samo da mogu, nije im po volji ni izgled crkve ni slike u njoj, ali za sada još imaju božjeg straha. Dokle, ne zna se.
  • Sramotan narod

    29.11.2023 13:04
    Negde se ponose sa onim sto imaju. A ovde... dodje .... pa rusi i posle plati da to gleda kod drugih. Je l vam lepa Sent Andrea i Tekelijanum? To ste imali i kod sebe a naravno, opet vam je onaj sto ne govori vas jezik sacuvao. Sram vas bilo
  • Brat Djura

    29.11.2023 12:32
    ...
    ...80% sto je doticna navela nije istina, ali to nije nista novo!
  • Tja

    29.11.2023 12:11
    Bukvalno bi bili posteniji da kazu koliko im para treba u dzep da ne diraju nista.
  • nisu nam kese sestre

    29.11.2023 12:05
    Što se mene tiče neka slobodno sruše i parohijski dom i sabornu crkvu i vladičanski dvor, ali od svojih para, a ne od naših koji nismo deo stada koje liže kašičice.


  • комшиница

    29.11.2023 12:03
    Прво морам да нагласим једну ствар, да је страшно то што се нико сем Донке Станчић није огласио по овом питању. Друго Нови Сад је град који се поред Београда нашао у најгорој позицији, јер овде вршља грашевинска мафија и тале се сви са свима, јер је изгледа ту најпрофирабилније. Ниједан град у Војводини није у овом смислу девастиран, разрушен и уништен колико Нови Сад. Зарад новца, станова за попове и пословног простора рушити једну од најстарих кућа у Новом Саду је не срамота него не постоји реч која то може да опише. Наши стручњаци који су визуелним прегледом констатовали да је здање за рушење нека оду у Венецију да видим шта ће тамо визуелно констатовати.
    Примера ради погледајте здање из 1838 године у Сомбору где се налази галерија Милан Коњевић, па ћете видети да не мора овако. Таквих добрих примера има још али не у Новом Саду.
  • Davor

    29.11.2023 11:34
    Pesma
    Donka reci cvrčak,
    Donka reci more…..
  • Bojan

    29.11.2023 11:29
    @Cvetkovic, E

    Opet si se napio pa sam sebi iz podruma daješ podršku i fantaziraš o nekakvim stanovima u Dunavskoj.
  • Nina

    29.11.2023 11:05
    NE
    BEZ Ruśenja,molim.

    Obnova,da,ali Ruśenje:NE!

    Hvala!
  • Musaši

    29.11.2023 11:00
    Ajd što ruše, što je naravno katastrofa, al to rade od naših para.
    Gore od ovoga, ne može.
  • ЖТП Београд

    29.11.2023 10:09
    Госпођа је пре неких 20 година отварала музеј у старој железничкој станици депо вуче возова у близини Хигијенског Завода,Железничка Колонија ,баш сам био присутан на њеној презентацији пројекта,али оста само презентација Локо теретне станице у Локот теретни музеј
  • Djomla

    29.11.2023 09:49
    1 reč
    Bruka.
  • Platon

    29.11.2023 09:47
    Država
    Samo ruši i gradi desetospratnicu !
  • P.Cvetkovic

    29.11.2023 09:45
    P.Cvetkovic
    Mozda je Gospodja D.Stancic skolovana ali nije merodavna za ovako nesto! Dosta pogresnih informacije je pisala sto napisa @E bez ikakve saradnje sa starom Vlasnicima niti je bilo koji problem uvazila ni resila! Najlakse je Proglas it’s neki objekte pod zastitom ali nije najpametnije jer za tako nesto MORA se sve uzeti u obzir od statike temelja do dimnjaka i normalno koliko sve to kosta! Dok me je posebno razocarala o friziranju Istorije o kuci u kojoj je Miletic ziveo jer eto bas sam pored iste rodjendan kao i moj Deda i odgovorno tvrdim da je Miletic ziveo u dvorisnom stanu te kuce kao podstanar sto imam i neoborive dokaze za tako nesto kao i svi starosedeoci Dunavske ul.i to je sruseno sredinom 90-ih! Za ovako nesto prvo moras biti tri cetiri generacije stanovnik NS ili bilio kog Grada kako bi sve imao u uvid i znao svaki objekat i njene Vlasnike ne po obicaju da te Stranke postavljaju i sl.!
  • Bot i moler

    29.11.2023 09:35
    Popovi bi i Gračanicu srušili ako ne mogu djakuzi da ugrade i salone za zabavu, krkanje i dokolicu...
  • Jerry

    29.11.2023 09:28
    Da popadije dodu u centar grada zato ruše ovu lepu zgradu.
  • Zbogom pameti

    29.11.2023 09:24
    poenta je da urbanisticki plan ne dopusta da ulicni objekat srusi.
    urb plan je to definisao u skladu sa merama zastitebzavida za zastitu spomenika kulture koji su sastavni deo Odluke o zastiti prostorno kulturno istorijske celine starog jezgra grada novog sada!
    tu je sustina.
    na osnovu konzervatorskih uslova zavoda, uprava za urbanizam na pojedinacnom aktu tj gradjevinskoj dozvoli dozvoljava rusenje ulicnog objekta sto je u suprotnosti sa merama zastite koje je utvrdio zzsk koji su sastavni deo odluke o proglasenju koji je donela vlada republike srbije.
    sad redom u sve sluzbe, upravu za urbanizam i zzsk i da se potpisnici lepo sankcionisu!
  • Vidoviti Limanac

    29.11.2023 09:16
    Možda...
    Ova kuća možda i nije bila sklona padu ali da je ipak sruše....

    Ono što postaje sklono padu jeste katedrala.
    Sa strane porte može se videti pukotina na spoljnom zidu, kao da ide prema rupi od garaže....

    Bojim se da ovako dobar zzsk ne dovede do toga da ćemo i katedralu rušiti....
  • Nimbus

    29.11.2023 09:15
    Nemojte tako.
    Pa kako ce onda da se ugradi vlast i njima bliske gradjevinske firme?
    Kako ce onda visoko svestenstvo da dobije 3 stana od narodnih para?
  • Е

    29.11.2023 09:13
    Е
    Е чим је дотична рекла онда је за рушење! Управо је дотична Станчић крива за распад Строгог Центра јер није са Власницима сарађивала већ само лупала на свакој Кући заштиту иако су многе биле за тоталне реконструкције или рушења! И сада имамо овај распад које ће већину Кућа Срушити јер су небезбедне за живот и рад док су тоталне реконструкције прескупе за сваког поготово што све то плаћају Порески Обвезници!!!
  • SuperNova

    29.11.2023 09:08
    I zašto nema u tim komisijama obrazovanih i stručnjaka poput gospodje Donke Stančić?
    Ah da, onda ne bi mogli da ruše i uništavaju novosadsku baštinu !
  • D

    29.11.2023 09:04
    .
    I mafijašima se na kraju vrati. Karma je čudo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna